O mnie
Dietetyk mgr inż. Justyna Samol
Jestem dietetyczką z pasją. Już od dzieciństwa lubiłam przyrządzać jedzenie, piec ciasta…i jeść. Jako nastolatka na kilka lat stałam się osobą otyłą; ważyłam 86kg. Stosowałam różne diety, głodziłam się, ale nie chudłam, bo nie widziałam jak to zrobić prawidłowo. W tamtym czasie nie było dietetyków, Internetu, ani ciekawych publikacji. Dopiero wdrażanie w życie wiedzy zdobywanej na studiach pozwoliło mi schudnąć raz na zawsze, dlatego znam nie tylko teoretyczne zasady prowadzenia terapii, ale służę wiedzą praktyczną wszystkim zmagającym się z odchudzaniem czy zaburzeniami odżywiania.
Praktykę dietetyczną prowadzę od 7lat. Założyłam, że diety proponowane przeze mnie muszą być w miarę łatwe do wprowadzenia, z produktów ogólnie dostępnych, tak, żeby można je stosować niezależnie od sytuacji; wykonywanej pracy, dłużej, bez zniechęcenia, wręcz z przyjemnością. Powinny stać się stylem życia.
Jestem absolwentką studiów na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka;
Studiów podyplomowych – Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności; na UP w Poznaniu; Asystentem Systemu Zarzadzania Jakością Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji; Audi torem wewnętrznym Systemów Zarządzania Jakością i HACCP; Studiów podyplomowych – z zakresu: DIETETYKA w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu;
Znam jedzenie „od podszewki”, ponieważ edukację żywieniową rozpoczęłam od poznania surowców, używanych do wytwarzania żywności oraz technologii produkcji wszystkich rodzajów żywności.
Oddzielnie zgłębiałam wiedzę o dodatkach do żywności (popularnych „E”) oraz z zakresu prawa żywnościowego.
Po takich solidnych podstawach poszerzyłam wiedzę o żywienie dietetyczne. Moje porady dietetyczne oparte są na zaleceniach Lekarzy i Dietetyków Instytutu Żywienia i Żywienia. Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach dotyczących żywienia oraz problematyki otyłości i chorób dieto zależnych. Moje zainteresowania naukowe to żywność funkcjonalna o pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie oraz wpływ mikroflory jelitowej w profilaktyce chorób.