DIETETYK mgr inż. Justyna Samol
DIETETYK mgr inż. Justyna Samol

Zapraszam do zapoznania się z moją ofertą

Słodycze u dzieci.

Słodycze a otyłość

Komórki tłuszczowe w ustroju pojawiają się z reguły tylko w dzieciństwie (do ok. 11 roku życia). W późniejszym wieku ich liczba już się nie zwiększa, lecz może wrastać ich objętość. U ludzi, u których otyłość utrzymuje się od wczesnego dzieciństwa, liczba komórek tłuszczowych jest z reguły większa niż u osób z prawidłową masą ciała, dlatego ich odchudzanie i utrzymanie tego efektu jest szczególnie trudne. Nadmierne spożywanie słodyczy może powodować nie tylko otyłość, ale też:

  • próchnicę zębów,

  • nadpobudliwość u dzieci,

  • ryzyko wystąpienia alergii,

  • podrażnienie śluzówki żołądka,

  • zaburzenie procesu trawienia i wypróżniania,

  • ograniczenie składników odżywczych i mineralnych,

Czy należy całkowicie rezygnować ze słodyczy?

Słodycze mogą być w naszej diecie, ale należy je umiejętnie wybierać. Jeżeli mamy czas możemy sami przyrządzić sobie coś słodkiego np. szarlotkę na cienkim cieście, sernik z brzoskwiniami, ciasteczka lub pierniki z mąki pełnoziarnistej z niewielką ilością cukru, czy lody na bazie jogurtu naturalnego i sezonowych owoców. Są to także produkty bardzo kaloryczne ale wnoszące także pewne ilości witamin, mikroelementów i błonnika.

Najlepiej wybierać słodycze z nasionami, owocami suszonymi czy orzechami.

Warto pamiętać, że dużo większą wartość odżywczą mają słodycze naturalne czyli owoce.

A których słodyczy należy unikać?

Gotowe ciasta, ciasteczka, batoniki, cukierki, gumy rozpuszczalne, słodzone napoje, słodycze zawierające sztuczne barwniki.

Nie spieszmy się robiąc zakupy; nie wkładajmy do koszyka produktów wysoko przetworzonych; zwracajmy uwagę na to co produkt zawiera, a nie na jego wygląd, czy opakowanie.

Nie jesteśmy w stanie wyeliminować słodyczy z naszego życia. Jest to zakazany owoc, który najlepiej smakuje zwłaszcza w stanach stresowych lub podczas szybkiego zaspokojenia głodu. Ważne jest abyśmy uważali na to, jakie słodycze spożywamy i zachowali umiar, ponieważ nawyki żywieniowe, które nabywamy w dzieciństwie, w istotny sposób wpływają na jakość późniejszego życia.